Kano Rotterdam

Meest voorkomende vissoorten in Nederland

Geplaatst op

Nederland is rijk aan prachtige natuurgebieden en vele wateren met een uitstekende visstand. De waterkwaliteit in Nederland is de laatste jaren enorm verbetert, waardoor ook de visstand zich positief ontwikkeld heeft. Niet alleen de verbeterde waterkwaliteit, maar ook verschillende aanpassingen om de vismigratie te verbeteren, hebben ertoe geleid dat er steeds vissoorten huisvesten in de Nederlandse wateren. Niet gek dus, dat zowel sportvissen als vissen onder hobbyisten steeds meer in populariteit toenemen. Met name tijdens de aanwezigheid van het coronavirus in Nederland, zien we dat het aantal verstrekte vispassen flink is toegenomen. Een vispas is verplicht wanneer je in de Nederlandse wateren wilt vissen. Inmiddels is bijna 90% van alle wateren in Nederland opgenomen in de landelijke vispas, waardoor eenieder hier mag vissen. Welke vissoorten je in Nederland het meest tegenkomt, lees je in dit blog.

Voorn

Veruit een van de meest gevangen en bekende vissoorten in Nederland is de voorn. Onder de voornsoorten vallen onder andere de bittervoorn, blankvoorn, kopvoorn, winde, serpeling en de ruisvoorn. Laatstgenoemde is misschien wel de meest bekende van alle voornsoorten en komt dan ook in grote getalen voor in vrijwel ieder water. Kenmerkend voor de ruisvoorn zijn de felrode buikvinnen en oranje ogen. De ruisvoorn kan een lengte van +- 50 cm bereiken.

Baars

De baars is een van de bekendste roofvissen in Nederland en kun je zowel tijdens het witvissen met de vaste hengel, als tijdens het roofvissen met (klein) kunstaas vangen. De baars wordt gekenmerkt door zijn tijgerachtige strepen en felrode buikvinnen. Deze felle kleur ontstaat door het eten van rivierkreeftjes. Evenals de voorn, komt ook de baars in vrijwel elk water voor. Toch vind je op de grote rivieren doorgaans grotere baarzen dan in de binnenlandse wateren. Een baars wordt tot ongeveer 50 cm t/m 60 cm lang.

Snoek

Naast de baars is menig visliefhebber groot fan van het vangen van dé roofvis van de binnenlandse wateren: de snoek. Snoeken kunnen tot wel 130 cm – 140 cm lang worden en zijn echte kannibalen. Ze voeden zich met allerlei vissoorten, waardoor hun eigen soort. Een snoek is voorzien van een enorme bek met honderden kleine, messcherpe tandjes.

Brasem

Een van de meest controversiële vissoort is de brasem: een grote, slijmerige witvissoort die regelmatig tijdens het witvissen met de vaste hengel wordt gevangen. Ondanks de grootte van de brasem, is deze vissoort niet geliefd bij alle visliefhebbers. Dit komt met name vanwege het vele slijm dat een brasem produceert. Een brasem is een echte bodemvis en kenmerkt zichzelf met de aanwezigheid van vele paaipukkels tijdens de paai.

Gerelateerde berichten

Over ons

Buiten op het water zijn is iets wat veel mensen gaaf vinden. Op onze site besteden we aandacht aan zaken die hiermee samenhangen.

Contactgegevens

Via info @ kanorotterdam.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden