Hoe vind je de juiste ERP software

Het zoeken naar de juiste ERP-software voor uw eigen bedrijf is niet eenvoudig. Wij laten u snel zien hoe u de juiste oplossing kunt vinden.

De ERP-markt zit vol met oplossingen van verschillende leveranciers. De oplossingen verschillen niet alleen van elkaar wat betreft het scala aan functies, maar ook tal van factoren spelen een belangrijke rol bij het vinden van de juiste ERP-software voor uw eigen doeleinden.
Op dit moment geven we u graag belangrijke tips voor uw ERP-zoekopdracht, die u zullen helpen om snel en gemakkelijk de markt te verkennen en geschikte systemen te vinden. Daarvoor willen we duidelijk maken waarom het zo belangrijk is om de juiste ERP-software op de markt te vinden, en welke rol de provider hierin zelf speelt.

De betekenis van ERP

De afkorting ERP betekent Enterprise Resource Planning. In de kern komt het ERP-belang tot uiting in de taak om bestaande resources zo efficiënt mogelijk in te zetten. In deze context zijn resources operationele middelen waarop een bedrijf kan terugvallen om zijn eigen zakelijke doeleinden te vervullen. Naast de te verwerken materialen geldt dit ook voor de mankracht van het personeel, vastgoed, installaties en machines, gereedschappen of financiële middelen, etc.

Om dit te doen, moet de ERP-software alle delen van het bedrijf bestrijken. Daarom bestaat een ERP-software uit verschillende modules. Elke module heeft een aantal functies die alledaagse processen op deze gebieden ondersteunen en zelfs individuele processen automatiseren. Algemene modules zoals die voor documentbeheer, financiën of personeelsbeheer zijn bijvoorbeeld te vinden in een ERP-systeem.

Daarnaast zijn er nog veel meer modules die niet per se in elk bedrijf worden gebruikt, zoals die voor productie, supply chain management, warehouse management of logistiek. Software voor de maakindustriek hebben over het algemeen andere modules nodig dan bijvoorbeeld een financiële dienstverlener.

Veel ERP-aanbieders hebben zich daarom gespecialiseerd in bepaalde industrieën en hun oplossingen aangepast aan deze bedrijven. Uiteindelijk is dit ook een van de redenen waarom er zoveel verschillende oplossingen op de markt zijn. Het vinden van de juiste is niet altijd gemakkelijk en is vergelijkbaar met de beroemde zoektocht naar de naald in een hooiberg.

Hoe bedrijven snel de juiste software kunnen vinden

Aan het begin van de zoektocht is er eerst een as-is analyse van de eigen omstandigheden in het bedrijf. Dit evalueert waar het probleem zit en wat de nieuwe ERP-software precies moet doen. Precies weten wat u zoekt, is essentieel bij het zoeken naar bedrijfssoftware. Op deze manier onthult de as-is-analyse huidige zwakke punten en verbeterpotentieel, waaruit vervolgens concrete doelen kunnen worden afgeleid.

Deze worden vastgelegd in een specificatieblad. Het bevat ook alle andere randvoorwaarden voor het ERP-project, zoals:

  • tijdsbestek
  • concrete doelen
  • begroting
  • aantal gebruikers
  • gewenst licentiemodel
  • hardwarevereisten
  • functies

Alle gewenste functionaliteiten worden vermeld en geprioriteerd. Op deze manier houd je tijdens het zoeken altijd de essentie in de gaten en weet je waar compromissen getolereerd kunnen worden en waar niet. Daarnaast helpen de specificaties potentiële providers om beter te begrijpen wat voor u belangrijk is in de ERP-implementatie en of ze aan deze eisen kunnen voldoen.

Snel en eenvoudig ERP zoeken

Met de specificaties in de hand kan de daadwerkelijke zoektocht dan beginnen. Vergelijkingsportalen op internet bieden u een goede mogelijkheid om veel systemen in één klap te vergelijken en te filteren op basis van uw vereisten. Dit leidt u snel naar een shortlist van potentieel geschikte systemen, die vervolgens nader kunnen worden onderzocht.

Met ons gratis en vrijblijvende ERP consultancy helpen wij u bij het vinden van geschikte aanbieders. Zij kunnen dan worden uitgenodigd om hun oplossing te presenteren. Hier krijgt u inzicht in de gebruikersinterface en de structuur van de ERP-software. Dit maakt het makkelijker om te beoordelen of de oplossing bij uw bedrijf past of niet.